Hjelp til vurdering av grovfôrkvaliteten til drøvtyggere
Har du tatt grovfôranalyse? Vi hjelper deg med å forstå de viktigste parametrene i resultatet. Her er en enkel oversikt og forklaring over begrepene som brukes når en skal vurdere grovfôrkvaliteten.
Hovedresultat |
Forklaring | Målverdi |
---|---|---|
Tørrstoff | Den delen av fôret som ikke er vann | Rundt 30% |
Protein |
Proteininnhold. Tidlig slått og sterk N-gjødsling gir |
140-160 g/kg TS |
Råtrevler | Mål på fiber | 23 - 30 |
NDF |
Fiber: Bestemmes av høstetidspunkt. Seint høsta gir |
500-550 g/kg TS |
Sukker |
Innhold av sukker påvirkes av høsteforhold og videre |
20-100 g/kg TS |
Fett | Noe variasjon mellom grasarter, men har liten betydning. | 30-50 g/kg TS |
Råaske | Mineraler. Høyt innhold kan tyde på jordinnblanding i silo. |
50-100 g/kg TS |
Ensileringsparametre
Hovedresultat | Forklaring | Målverdi |
---|---|---|
PH | Er pH lav vil siloen være stabil og ikke gjære videre. Mål varierer med tørrstoffinnhold. |
Generelt < 4,2 |
NH3-N | Ammoniakknitrogen. Andelen protein som er i form av ammoniakk. |
Bør være < 8 |
Nitrat | Giftig nitrogenforbindelse. Gir anemi, blodmangel. | Bør være < 7 |
Melkesyre | Produseres under gjæringa av sukker. Ønskelig med lave verdier. |
40-80 |
Eddiksyre | Høye verdier tyder på feilgjæring. Det har tatt tid å få stabil masse. |
12-30 |
Smørsyre | Tegn på feilgjæring. Stram lukt og negativ på smakelighet. |
Bør være < 4 |
Syre total | Viser total mengde syrer. Ved god gjæring og bruk av ensileringsmidler vil denne være lav. |
Bør være < 100 |
Andre nyttige verdier
Hovedresultat | Forklaring | Målverdi |
---|---|---|
Fordøyelighet organisk stoff |
Viser hvor stor andel av tørrstoffet i grovfôret dyra kan utnytte. |
Mellom 70-80 % |
Varmgangsindeks | Forteller om hvor sannsynlig det er for problemer med varmegang ved åpning. Skala fra 1-100 |
Bør være |
Varmgangsindeks | Forteller om hvor sannsynlig det er for problemer med varmegang ved åpning. Skala fra 1-100 |
Bør være |
Forklaring til hygieneprøver
Variabel | Bra (kde/g) | Dårlig (kde/g) |
---|---|---|
Smørsyresporer | < 16 | > 316 |
Bacillussporer | < 10 000 | > 100 000 |
Koliforme bakterier | <10 | > 100 (> 1000) |
Enterobakterier | < 100 | > 10 000 |
Gjærsopp | < 1000 (< 10 000) | > 31 623 (> 1 000 000) |
Mugg | < 316 (< 1000) | > 10 000 (> 31 623) |