Åpen julegard på Vigrestad

At et Finn-søk etter én elektronisk julenisse skulle ende opp med flere titalls elektroniske julenisser og -dyr i full juleutstilling på låven på Vigrestad i Hå kommune på Jæren, hadde ingen sett for seg.

Vårt Felleskjøp høsten 2021
Tekst: Bethi Dirdal Jåtun Foto: Anne Linn Olsen

Barna på julegården gleder seg til åpning. FV. Truls (som blir 8 nyttårsaften), Ane (11), Jonas (9), Mads (14). Bak Maren (13).

Heller ikke Monica Riska Siqveland selv, som i førjulstida i fjor satt på Finn for å finne en elektronisk nisse til glede og oppmuntring i en litt traurig koronatid.

–Jeg hadde begynt å tenke på nissemora som jeg som liten jente så i et i butikkvindu i Stavanger. Hun satt der og rugget fram og tilbake mens hun skrev på en ønskelistelapp. En slik en fikk jeg lyst til å ha i stua.

Her er noe av juleutstillingen fra Hunderfossens juleutstilling.

Hunderfossens juleutstilling

Joda, på Finn fant hun en elektronisk nisse, men øynene dvelte ikke lenge ved den. De gikk automatisk videre til bildet under. Der lå nemlig Hunderfossens Nisseutstilling til salgs.

–Ketil og jeg har lenge snakket om at vi har lyst til å ha åpen gård. Vi er veldig glad i folk og opptatt av at flere må få oppleve gardslivet som vi er så glad i, sier hun.

De fem barna til ekteparet Siqveland, som kom tett i tett, er i dag i alderen åtte til fjorten år og gleder seg minst like mye som mor og far til åpningen av julegården 19. november. For med Hunderfossens Nisseutstilling falt ting på plass. Dette blir familien Siqvelands åpen-gård-løsning.

–Vi snakket med Hunderfossen på telefon, og jeg fortalte hva vi hadde tenkt, men prisen var altfor høy. Vi la likevel inn et skambud. Hun smiler.

–Og fikk den.

Stor jobb

I begynnelsen av september dro en mannsterk vennegjeng sammen til Hunderfossen for å ta ned og flytte juleutstillingen til Jæren og Vigrestad. Låven hadde de allerede ryddet og gjort i stand – isolert og kledt både vegger og tak og fått inn toaletter. I løpet av noen få kvelder var utstillingen oppe med alle sine figurer, småhus, dippedutter, presanger, pynt og alt som hører med.

–Møøøøøøøø. Den ene kua i utstillingen rauter kraftig når du trykker på en knapp og figurene rundt beveger seg samtidig.

Men det blir selvsagt ikke bare «dokkedyr» å finne på julegarden på Vigrestad.

–Vi har oppgradert maskinhuset også – isolert, kledt vegger og tak og fått på plass toaletter og håndvasker. Her skal smådyra inn. Hun forteller om amerikanske miniatyrhester, om kaniner, dverggeiter, grisunger, kalver og lam.

Monica med en av de to amerikanske miniatyrhestene.

På besøk hos dyra

Alle får på seg en Felleskjøpet-dress når de skal inn til dyra, og håndvasker er satt opp på den ene veggen slik at hendene kan vaskes etter dyrerunden.

Store, runde rasteplassbenker produsert ved Åna Kretsfengsel, er plassert både i maskinhuset hos dyra og oppe på låven. Her kan julegjestene lage ting, prate sammen, se på dyra, og utstillingen.

I det nye lysthuset på gården blir det mat å få: Angusburger fra egne stuter, produsert av Nyyyt, kanskje den mest kortreiste julegrøten en kan få tak i og grillpølser. Til og med ferske smultringer blir det, fra egen smultringmaskin.

–Vi har sikkert prøvd 30 ganger for om mulig å finne fram til den beste oppskriften. Det blir bra, lover Monica.

Ketil med en av grisungene som skal vises frem på åpen julegård.

Smågris- og melkeproduksjon

Hvordan de har fått tiden til å strekke til ved siden av den ordinære driften på gården med smågris- og melkeproduksjon, får vi ikke riktig svar på. Men både Ketil og Monica framhever at de har hatt flere gode hjelpere.

Kyrne er det Monica som tar seg av med melking klokka fem om morgenen, før barna går på skolen, og om ettermiddagen klokka tre:

–Slik at vi kan være med på fritidsaktivitetene til ungene. Det går i håndball og fotball på hele gjengen, smiler hun.

Åpning fredag 19. november

Fredag 19. november braker det løs. Klokken 1700 inviteres de første gjestene inn.

–Billetter må kjøpes på nettet – forteller Monica som lover skikkelig julestemning. Til og med fjøsnissen har de fått med seg. Han sitter under låvebroa og har lovet å ta imot ønskelister fra barna. Kjøp billetter her

Både Ketil, Monica, Mads (14), Maren (13), Ane (11), Jonas (9) og Truls (som blir 8 nyttårsaften) skal jobbe på julegarden i helgene før jul og gleder seg veldig.

–Vi har utrolig mange gode hjelpere, - familie og venner. Og så er vi jo veldig spente. Kommer folk? Vi har jo ingen garanti for det. Men vi håper at mange finner veien til gards.

 • Familiegard på Røysaland på Vigrestad i Hå kommune inviterer til julegard med juleutstilling, dyr og egenprodusert mat.
   
 • Eiere: Ketil Siqveland og Monica Riska Siqveland
   
 • Fra og med 19. november og hver helg fram til jul inviterer familien Siqveland til åpen gård med juleutstilling, juleverksted, julemat, fjøsnisse og besøk hos smådyrene: Lam, dverggeiter, kaniner, amerikanske miniatyrhester, grisunger og kalver.
   
 • Billetter kjøpes på barnasjulnisserogdyr.no
       
 • Priser: Voksne: kr 149,- og barn: kr 99,-
   
 • Åpningstider: Fredager: kl 17-20. Lørdager og søndager: 13-16 og 16-19.