Fakta om EGG
Høns har blitt holdt som husdyr helt tilbake til jernalderen, for ca. 2500 år siden, tyder arkeologiske funn. I dag har vi ca. 3,6 millioner høner og er selvforsynte med egg.
Kilde: Matprat/Nyt Norge
Vi nordmenn spiser i gjennomsnitt ca. 13 kg egg i året. Det vil si drøyt 200 egg per person per år eller ca. et halvt egg daglig!
I påsken dobles forbruket av egg i Norge, da spiser vi ca. 26 mill. egg i løpet av de 5 påskedagene.
Det er omlag 580 gårder som produserer egg i Norge, og hvert år er det ca. 4,3 millioner verpehøner til sammen som forsyner Norge med egg.
Norske egg er også fri for salmonella. Elin Røssvold, veterinær i Nyt Norge med doktorgrad i mattrygghet, forteller at norske forbrukere er heldige. - I mange land er egg hyppig kilde til sykdomsutbrudd, og da først og fremst på grunn av den kjente bakterien salmonella, forteller Elin.
–Men her i Norge, og også i Sverige, Finland og etter hvert Danmark, har egg en status du ikke finner annet sted i verden. Her kan du være veldig trygg på at alle egg fra kontrollerte produksjoner er salmonellafri. Det vil i praksis si at alle egg du får kjøpt i pakke i butikk, er trygge, sier Elin.
Det er faktisk vedtatt en egen forskrift som går ut på at all produksjon av egg og fjørfe er underlagt en egen, streng salmonellakontroll. Det er Mattilsynet som står for kontrollen. (Du kan lese hva Mattilsynet selv skriver om garantert salmonellafri norske egg her!)
Visste du at?
Et egg veier i gjennomsnitt 63 gram og i skallet finner man grovt regnet 8000 mikroskopiske porer. Og at bestanddelene av hele egget består stort sett av:
- 76 % vann
- 12 % protein
- 10 % fettsyrer
- resten er vitaminer, mineraler og karbohydrater
Les mer om fjørfe